Birichino Cafe` e Cucina

The new fit-out of this cafe’/eatery for ‘Birichino’ is located in inner-city North Fitzroy.

15
May
19

The existing ground floor space has been refurbished with a new central bar surrounded by separate seating areas, which allows for abundant natural light and dedicated thoroughfares from all sides while also to encourage social interaction between patrons and bar staff for a more convivial dining experience.

The refurbishment aims to create a warm and elegant environment, using a simple palette of quality, earthy materials like natural wood, mild steel and ceramics to evoke a Mediterranean inspired feel. Suspended timber shelving delineates the space and allows for the display of goods and greenery. New bulkheads were created to define ceiling areas, especially over the bar, which was heavily insulated for greater acoustic and thermal performance.

Existing period features such as pressed-metal ceiling, fireplaces and steel framing have been exposed and restored, to highlight their rustic charm.

What were the key challenges?

Circulation and pedestrian flow for staff and patrons in the existing long and narrow space.

What was the brief?

To create a warm and welcoming space with “atmosphere” to attract new customers in the area.

What were the solutions?

A central bar area with peripheral seating.

Project details

Project size: 95 m2
Completion date: 2017
Building levels: 1
Photographer: Hans van der Post


 

Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image