Kricket TVC

The clients’ third, most grown up restaurant in the iconic BBC Television Centre re-development. A comfortable place for customers to kick back and enjoy Indian-inspired cocktails and sharing plates.

10
May
19

Our brief was to fashion the clients’ third, most grown up restaurant in the iconic BBC Television Centre re-development. Which they wanted to be a comfortable place for customers to kick back and enjoy punchy, Indian-inspired cocktails and sharing plates. With Kricket signature communal sharing tables and pops of their brand orange-red.

In terms of challenges, this venue is a glass box, empty-shell space, so we had to cleverly zone it to create intimate, defined areas for drinks, dining and open-kitchen theatre. The venue doesn’t have the cosy moodiness of their Soho joint, so we used targeted lighting design and specialist finishes to make the scheme feel soft, warm and welcoming. We love our standout scallop-edge red velvet banquette, the smoky veined marble open-kitchen-eat-at-bar and bitter chocolate horseshoe shaped cocktail bar with mint-crisp crackle-glazed bar top.

In terms of mood, the venue feels fresh and earthy during the day and warmed by candle-glow lighting at night. Much of the decorative light fittings have been designed by us, working with talented workshops around the UK. A suite of different-sized super-long javelin wall lights in black iron have been woven into a curated mix of sourced lights, and waterfall crystal chandeliers inject a shot of glamour.

The eat-at-kitchen counter has a polished plaster finish, and topped with crème pardais marble, with 18 leather- clad bar stools. The semi-open kitchen bar sits opposite a run of rattanwork two-seater booths, flanked by a blackened steel grille formed from the eponymous looped Kricket ‘K’.

A signature communal sharing table, lovingly-crafted from an extra- large 3.5m long slab of live-edge wood with a collection of hand-turned wooden lights framing it below. The fixed seating is vintage Indian inspired with a scalloped wood edge, aged leather seat upholstery and a rich velvet back cushion in Kricket’s brand colour. Dining chairs are upholstered in deep, forest green and cognac leathers, some feature woven cane for a shot of colonial styling.
Ceilings are painted dusky blush with hand-fired terracotta tiles wrapped around the space’s concrete columns. The overall decorative palette creates the perfect backdrop for pops of Kricket’s brand orange-red, which zings out from sections of upholstery.

The bathrooms steal a few signatures from Soho, including pipework taps and ironwork mirrors, but on a grander
scale with a 3-metre wide asymmetric antique mirror and blackened steel trough sink.

The resulting design scheme has created a sleek, atmospheric space layered with specialist finishes, vintage finds, decorative grilles, custom metalwork and lighting. Fresh and earthy by day, designed to turn Kricket signature barfly-moody by night.

Whether it’s a residential or commercial project, our mission is to create hugely practical and stylish spaces for our clients. A space can’t just be glamorous, it also has to work well for the people living or working in it. And for the hospitality spaces we design, we have to consider the end customer as well as the staff operating the space, so our spatial planning needs to be spot on to deliver a wonderful flow for diners, chefs and wait staff. So we are really proud to have received an award for our design of Kricket restaurant in Television Centre, West London, which was deemed “Most Effective Design” at the Restaurant Awards 2018. We know it looks gorgeous, but we were delighted that it was recognised for being a clever design, not just pretty. We pour lots of love and passion into getting it right for our Clients to give it the biggest chance of creative and commercial success.


 

Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image