Midtown Pop Up Diner

Accompanying the Marvel Avenger’s S.T.A.T.I.O.N, Midtown diner has flown into town for a limited time only. Inspired by the streets of New York, the interior encompasses an element of grittiness offset by iconic American diner design features.

15
May
19

Upstairs an unsuspecting Speakeasy awaits, overlooking Melbourne’s railway tracks. This hidden bar offers Locals and tourists alike a rare new glimpse of the city skyline.

What was the brief?

The brief call for the design of a creative and dynamic pop up venue that services as both a café and bar, transitioning seamlessly from night to day.

It needed to be a place for superheroes to hangout after a hard day protecting our city, whilst also encapsulating the essence of New York and the traditional diner feel.

The request for private dining, booth seating, lounge seating, bar seating and a rooftop resulted in a dynamic floor plan that offers multiple diverse experiences within the one venue.

How is the project unique?

Creating a pop venue to accompany the Marvel Experience was a completely untried concept for Disney. Set in a typical marquee structure, the venue needed to appear anything but typical.

Once through the doors, the interior transitions to a gritty new York style diner, and feels far from temporary. The modular construction methods, and reclaimed fittings mean the space can be deconstructed to move to the ext site. But you wouldn’t know it.

What were the key challenges?

The biggest design challenge was to create a seemingly permanent venue that is in fact a temporary, mobile structure. To do this modularly designed all the elements, allowing the interior to be dismantled and again erected in a new city. All materials also needed to be readily available and in stock to ensure the 1 week build of the fit out was achievable.

Clever detailing of simplistic materials enabled us to create a unique and interesting interior. Therefore, what could be perceived as a series of challenges and limitations actually allowed for creative design solutions.

What were the solutions?

Retro booths in electric blue vinyl pay homage to the superhero colours we so easily identify with, whilst an illuminated cityscape lines the walls, transporting you high amongst the New York City skyline.

Further playing on the superhero theme, the private dining room disguised behind reflective metal cladding can easily be mistaken as a secret vault. Behind the saturated red walls, an unexpected setting for private functions is revealed, contrasting against the grittiness of the overall venue.

Following the black and white checker floor past the retro bar and through the rusty gates, is the dimly lit lounge. Iconic American posters, number plates and various memorabilia hang crookedly on the walls, creating an intimate and inviting atmosphere.

What building methods were used?

All the elements of both the interior and exterior have been designed as modular systems, allowing them to be dismantled easily. And as the venue travels to various locations, both the structure and interior can be easily erected and reinstated, minimizing waste.

All materials were sourced locally in Melbourne and assembled by local craftsmen and trades.

Who are the clients and what’s interesting about them?

Disney are obviously a huge presence, and had the vision for this restaurant offering off the back of their Marvel Station Experience, and required the know how of Tommy Collins Group to help deliver it.

Project details

Project budget: $750,000
Completion date: 2018
Building levels: 2
Photographer: Fi Storey


 

Image Image Image Image Image Image Image Image Image